Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Politierechtbank
facebook facebook
  • Register

ORGANISATIE

In elk gerechtelijk arrondissement is er minstens 1 politierechtbank. In totaal telt België 34 politierechtbanken. De adressen van de de politierechtbanken vindt u hier.

De politierechtbank bestaat uit beroepsrechters (politierechters) die voor het leven zijn benoemd.

De politierechtbank bestaat uit één of meerdere strafrechtelijke en burgerlijke kamers.

Het OM bij de politierechtbank wordt waargenomen door de procureur des Konings.

In elk rechtsgebied van een hof van beroep is er een algemene vergadering opgericht van alle vrederechters en politierechters van dat rechtsgebied (art. 340 e.v. Ger.W.)


Bevoegdheid

Politierechtbanken zijn bevoegd om alle overtredingen te berechten.

Daarenboven is de politierechtbank bevoegd voor alle verkeersmisdrijven.

De politierechtbank is ten slot ook bevoegd voor alle burgerrechtelijke geschillen inzake verkeer (zoals vergoeding van verkeersslachtoffers).
 

Rechtsmiddelen

Tegen een vonnis van de politierechtbank kan beroep worden ingesteld bij de rechtbank van eerste aanleg (zijnde bij de correctionele kamer). Tegen een vonnis van de burgerlijke kamer van de politierechtbank kan evenwel enkel hoger beroep worden ingesteld als het geschil een waarde heeft van meer dan 1.240 euro.
 

Indien u een advocaat zoekt om uw belangen te behartigen voor de politierechtbank, aarzel dan niet contact met ons op te nemen.

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.