Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Intellectuele eigendomsrechten
facebook facebook
  • Register


Intellectuele en industriële eigendom

Doorgaans wordt een onderscheid gemaakt tussen intellectuele en industriële eigendomsrechten.

Intellectuele eigendomsrechten omvatten het auteursrecht en de naburige rechten. Industriële eigendomsrechten omvatten het merkenrecht, het tekeningen & modellenrecht, het octrooirecht, het kwekersrecht etc.

Intellectuele eigendomsrechten waren traditioneel het domein van auteurs, artiesten en andere creatievelingen, terwijl industriële eigendomsrechten meer industriële toepassingen beschermen.

Dit onderscheid wordt vandaag de dag nog zelden gemaakt, en wordt voor alle rechten gesproken over intellectuele eigendomsrechten, intellectuele eigendom of intellectuele rechten.


Kenmerken

Intellectuele rechten garanderen hun titularissen een exclusieve exploitatie (een monopolie) van hun creaties of uitvindingen. Een dergelijk monopolie stimuleert innovatie, hetgeen onontbeerlijk is voor de economische groei. Dit monopolie gaat wel in tegen het principe van vrije mededinging (waaronder vrijheid van kopie), zodat intellectuele eigendomsrechten aan bepaalde voorwaarden of beperkingen (bvb. qua duurtijd, of territoriale omvang) zijn onderworpen.

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.