Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Beroepsverbod en bedrijfssluiting
facebook facebook
  • Register

U zoekt advies op strafrechtelijk vlak? Raadpleeg een advocaat en aarzel niet om ons te contacteren. Ons kantoor heeft gespecialiseerde advocaten in strafrecht.


Beroepsverbod

In bepaalde gevallen kan als bijzondere sanctie het verbod worden uitgelegd om een beroep uit te oefenen of een handel uit te baten.

Voorbeeld: wie veroordeeld wordt wegens bederf van de jeugd of het organiseren van prostitutie kan door de rechtbank het verbod opgelegd worden om gedurende 1 tot 3 jaar een drankgelegenheid, een bureau voor arbeidsbemiddeling, een zaak voor verkoop of verhuur van visuele dragers, een hotel, een bureau voor verhuur van gemeubileerde kamers of appartementen, een reisbureau, een huwelijksbureau, een adoptie-instelling, een instelling waaraan de bewaring van minderjarigen wordt toevertrouwd, een bedrijf dat leerlingen en jeugdgroepen vervoert, een gelegenheid voor ontspanning of vakantie of een inrichting die lichaamsverzorging of psychologische begeleiding aanbiedt, hetzij persoonlijk, hetzij door bemiddeling van een tussenpersoon, uit te baten of er in welke hoedanigheid ook werkzaam te zijn (art. 382 §2 Sw.)

Het Sociaal Strafwetboek voorziet dan weer wel in een eerder algemeen beroepsverbod en bedrijfssluiting voor bepaalde sociale inbreuken (art. 107 Sociaal Strafwetboek) (zie sociaal strafrecht).


Bedrijfssluiting

Nauw verwant aan het beroepsverbod is de sanctie van de bedrijfssluiting. De bedrijfssluiting viseert de activiteiten van een onderneming waar bepaalde inbreuken hebben plaatsgevonden, daar waar het beroepsverbod een bepaalde persoon en zijn activiteiten viseert.

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.