Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Bestraffing van minderjarigen
facebook facebook
  • Register

Ons kantoor heeft advocaten gespecialiseerd in strafrecht en jeugdrecht. Aarzel niet om ons te contacteren.   

 

Principe

In ons rechtssysteem worden misdrijven gepleegd door minderjarigen beoordeeld volgens een volledig autonoom systeem.

Minderjarigen zijn in principe tot de leeftijd van 16 jaar schuldonbekwaam.


Maatregelen tegenover minderjarigen

Als een minderjarige een als misdrijf omschreven feit (MOF) pleegt, kan de jeugdrechtbank een aan de minderjarige aangepaste maatregel nemen met het oog op bewaring, behoeding of opvoeding. Het kan hierbij gaan om:

  • Een herstelrechtelijk aanbod: bemiddeling of groepsoverleg
  • Maatregelen waarbij de minderjarige thuis kan blijven: volgen van een opleiding, geen contact hebben met bepaalde personen, huisarrest, niet spijbelen, arbeid verrichten (max. 150 uur), herstel van aangerichte schade etc.
  • Plaatsing in een open opvoedingsafdeling (vanaf 12 jaar)
  • Plaatsing in een gesloten opvoedingsafdeling (vanaf 14 jaar) van een openbare gemeenschapsinstelling voor jeugdbescherming


Minderjarigen tussen 16 en 18 jaar

Minderjarigen die een misdrijf plegen tussen de leeftijd van 16 en 18 jaar kunnen uit handen gegeven worden, zodat het misdrijf behandeld wordt voor de strafkamer van de jeugdrechtbank, dan wel voor de gewone rechtbank, zijnde de correctionele rechtbank (in een speciale samenstelling) of het hof van assisen

Minderjarigen tussen 16 en 18 jaar vallen wel altijd onder de bevoegdheid van de gewone rechtbanken (politierechtbank, correctionele rechtbank) voor zaken van (i) wegverkeer en gerelateerde zaken, en (ii) de verzekering van motorvoertuigen.

 

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.