Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Rijverbod
facebook facebook
  • Register

U moet voor de politierechtbank verschijnen en vreest een rijverbod? Raadpleeg een advocaat en aarzel niet om ons te contacteren. Ons kantoor heeft gespecialiseerde advocaten in verkeersrecht en strafrecht.

 

Principe

Een van de bekendste bijkomende straffen is het verval tot het recht van sturen, het zogenaamde rijverbod.

Artikel 38 Wegverkeerswet bepaalt in welke gevallen de rechter een rijverbod kan uitspreken. 


Rijverbod : facultatief of verplicht?

In een aantal gevallen is het rijverbod facultatief. De rechter heeft dus de keuze om het rijverbod al dan niet op te leggen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de toegelaten maximumsnelheid met meer dan 20 kilometer per uur maar minder dan 30 kilometer per uur werd overschreden. In deze gevallen bedraagt het rijverbod tussen de 8 dagen en 5 jaar.

Wanneer de veroordeelde echter binnen een periode van 3 jaar voor de tweede maal een overtreding pleegt (geval van bijzondere herhaling) dan kan het rijverbod voor een langere periode dan 5 jaar en zelfs definitief worden uitgesproken. 

In een aantal gevallen moet de rechter het rijverbod verplicht opleggen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de veroordeelde nog geen 2 jaar zijn rijbewijs B heeft.

De rechter kan ook een rijverbod op maat uitspreken. Dit zal soms noodzakelijk zijn voor personen die hun voertuig nodig hebben voor de uitoefening van hun beroep. Zo kan de rechter het rijverbod opleggen van vrijdagavond tot zondagavond en tijdens de feestdagen.


Examens en proeven

De rechter kan bovendien het einde van het rijverbod afhankelijk maken van het slagen voor een examen of onderzoek. Het kan hierbij gaan om:

  • een theoretisch examen
  • een praktisch examen
  • een geneeskundig onderzoek
  • een psychologisch onderzoek
  • een specifieke scholing

Indien de veroordeelde nog geen twee jaar houder is van het rijbewijs B dan is dit trouwens verplicht.


Rijverbod als beveiligingsmaatregel

Het verval van het recht tot sturen als bijkomende straf mag niet worden verward met het verval van het recht tot sturen wegens lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid. Dit laatste is immers geen straf maar een beveiligingsmaatregel.

Artikel 42 e.v. Wegverkeerswet bepaalt immers dat wanneer de rechter vaststelt dat de overtreding of het verkeersongeval te wijten is aan de lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van de veroordeelde, dan moet hij de vervallenverklaring verplicht uitspreken. Deze vervallenverklaring is voor de duur van de vastgestelde ongeschiktheid of kan zelfs definitief zijn. Wel kan de vervallen verklaarde bestuurde na 2 jaar een verzoek richten aan de rechtbank tot opheffing van de maatregel.

 

 

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.