Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Voorwaardelijke invrijheidstelling
facebook facebook
  • Register

Algemeen

De voorwaardelijke invrijheidstelling houdt in dat een gedetineerde die aan bepaalde voorwaarden voldoet vervroegd wordt vrijgelaten onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden dient hij tijdens een opgelegde proefperiode na te leven.


Voorwaarden om in aanmerking te komen?

Een eerste voorwaarde om in aanmerking te komen voor de voorwaardelijke invrijheidstelling houdt in dat de veroordeelde al een bepaald deel van ijn traf moet ondergaan hebben:

  • een derde van de straf bij gevangenisstraffen van 3 jaar en minder
  • een derde van de straf bij gevangenisstraffen van meer dan 3 jaar of bij herhaling twee derde met een maximum van 14 jaar
  • 15 jaar of naargelang de omstandigheden 19 of 23 jaar van de straf bij gevangenisstraffen van 30 jaar of levenslang

Een tweede voorwaarde heeft betrekking op het ontbreken van eventuele tegenaanwijzigingen.

Bij veroordeelden tot een gevangenisstraf van 3 jaar en minder mogen de volgende tegenaanwijzigingen niet aanwezig zijn:

  • de gedetineerde heeft niet de mogelijkheid om in zijn behoeften te voorzien
  • er bestaat een risico voor de fysieke integriteit van derden
  • de houding van de gedetineerde tegenover zijn slachtoffers en de aanwezigheid van een risico dat de veroordeelde deze slachtoffers zou lastigvallen

Bij veroordeelden tot een gevangenisstraf van meer dan 3 jaar mogen de volgende tegenaanwijzigingen niet aanwezig zijn:

  • er ontbreken vooruitzichten op reclassering (huisvesting, werk, vrijetijdsbesteding, sociaal contact)
  • er bestaat een risico dat nieuwe misdrijven zouden worden gepleegd
  • de houding van de gedetineerde tegenover zijn slachtoffers en de aanwezigheid van een risico dat de veroordeelde deze slachtoffers zou lastigvallen

Een derde voorwaarde is enkel van toepassing van gedetineerden die een straf van meer dan 3 jaar uitzitten: de vereiste van een concreet reclasseringsplan

Home

Particulieren

Ondernemingen

Overheden

Het recht

Het gerecht

Over ons

Stel uw vraag

Ons adres:
Bollebergen 2a bus 20
9052 Gent-Zwijnaarde
Contactgegevens:
Tel.: +32 (0)9 334 94 70
Fax: +32 (0)9 334 94 77
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Disclaimer

De informatie beschikbaar op of via deze website is louter van algemene aard en is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en vormt derhalve geen juridisch advies. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoewel bij de samenstelling van de inhoud van de website de grootst mogelijke inspanning tot zorgvuldigheid is betracht, is het niet uitgesloten dat bepaalde informatie verouderd, onvolledig of anderszins onjuist kan zijn. Er worden dan ook geen garanties geven met betrekking tot de aard of de inhoud van de informatie op de website.

De website geniet auteursrechtelijke bescherming. Uw toegang tot de website en de aldaar ter beschikking gestelde informatie houdt geen enkele overdracht van enige intellectuele eigendomsrechten in. De informatie die u op of via de website ter beschikking wordt gesteld, mag enkel voor uw eigen interne doeleinden worden aangewend. U onthoudt zich ervan deze informatie of bestanden voor enige andere doeleinden te gebruiken, in het bijzonder door deze op commerciële wijze te exploiteren.